HTML

laterna hungarica

Hírek és vélemények a magyar film világából.

Facebook

Címkék

1956 (1) 3d (1) adrienn (6) aglaja (1) almasi (1) alternative (1) anilogue (1) animacio (17) áron (1) art (1) bela (2) béla (1) bemutato (3) berlinale (4) beszelgetes (2) bodzsar (2) borsod (1) budapest (2) buli (2) cannes (6) cigany (2) csaszi (1) csicska (2) csinibaba (1) csukas (1) curtis (1) diafilm (1) dokumentumfilm (11) dvd (2) előadás (1) elozetes (19) epiteszet (2) erdely (1) erdo (1) ferenc (1) fesztival (33) film (1) filmklub (10) filmnapok (3) filmszemle (30) filmvilag (10) fliegauf (2) folyoirat (19) foto (1) friss (26) gothar (3) gyorgy (2) hajdu (3) haumann (1) hersko (2) horror (1) imre (1) indavideo (1) interjú (10) istvan (2) jancso (2) jarmusch (2) jatek (1) jegyzet (8) jeles (1) juci (1) karoly (1) karpati (1) kiallitas (5) kid (2) kolorado (2) komlos (1) konyv (2) kornel (1) kovasznai (1) kritika (18) latinovits (1) lovas (1) magyarhangya (1) makk (1) mari (1) mark (1) matine (7) mátyássy (1) mediawave (4) miklauzic (3) miklos (1) molnar (1) mor (1) mozi (3) mozinet (2) mufaji (1) mundruczo (3) odeon (1) operatőr (1) pal (6) palfi (1) palyazat (1) peter (2) pilot (1) pinkwater (1) piroska (1) porno (1) portre (14) prizma (5) reklam (1) reszlet (1) retrospektiv (1) rofusz (1) rövidfilm (37) sci fi (1) sinkovits (1) sorozat (4) sorsod (1) szabo (2) szarajevo (3) szelid (1) tancfilm (1) tarr (7) teremtes (1) titanic (1) tony (1) torocsik (1) tv (3) utoler (2) uvegtigris (1) verzio (4) vespa (2) visszatekintes (3) web (3) womb (2) zene (2) Címkefelhő

Friss topikok

2011 a magyar mozikban

2011.12.30. 16:46 Laterna

2011-ben egy természetfilm lett a legnézettebb magyar film a magyarországi mozikban, a legnépszerűbb magyar játékfilm pedig összesen 10 ezer nézőt érdekel. Az artfilmek forgalmazóinak sem volt könnyű életben maradni, ráadásul 11 artmozit bezártak. A tavalyi év megszorításait a magyar filmgyártás és -forgalmazás igencsak megsínylette. 


Körülbelül tizedére csökkent 2011-ben a magyar mozgóképes alkotások nézettsége: 90 ezer az eddigi évek 950 ezres átlaga helyett. A premierek leginkább 2010-es szerzői filmek voltak. Az eddigi 25 film helyett alig több, mint tíz magyar vagy magyar koprodukciós filmet mutattak be a mozik.

 

A játékfilmeken kívüli műfajok előtérbe kerültek: Török Zoltán természetfilmje, a Vad Magyarország 20 ezer nézővel lett az első a minden filmes műfajt egyesítő listán, M. Tóth Géza animációsorozata, a Bogyó és Babóca pedig 19 ezerrel a második. Az ügynökök a paradicsomba mentek tévéfilm 8584 nézővel a negyedik. A legnézettebb két játékfilm az összesített listán a harmadik és az ötödik helyre csúszott: Kocsis Ágnes FIPRESCI-díjas Pál Adrienn című alkotása 10 ezer eladott jeggyel lett az év legnézettebb játékfilmje, második helyezett A vizsga című film Bergendy Péter rendezőtől 5825 nézővel.

A filmes támogatások kaotikus helyzete egyébként meglepő módon pozitív következményekkel is járt. Egyfelől a tv-filmek színvonalának emelkedését eredményezte: Mátyássy Áron T.Ú.K. - Tanár úr kérem című alkotása például képi világával és különös atmoszférájával a Filmszemlén magasan kiemelkedett még a vászonra készült nagyjátékfilmek közül is. Másfelől mivel nagyjátékfilmre alig akadt pénz, a rövidfilmgyártás meglehetősen fellendült, ahogy ezt a Szemle K-blokkjainak felhozatala is mutatta.

Tarr Béla utolsó filmje, A torinói ló 6 millió körüli összeget hozott a március óta teljesített ötezer fölötti nézőszámmal. A többi filmet nézőszám szempontjából a bukások közé sorolhatjuk: a legfeltűnőbb példa talán Fliegauf Benedek új filmje, a Womb, ami Locarnóban és Torontóban is szerepelt, de hiába: Eva Green és a sci-fi műfaj ellenére is csupán 3500 nézőt hozott itthon. Nemrég elkészült Jankovics Marcell grandiózus vállalkozása, Az ember tragédiája, amelyre az első négy napban több mint hatszázan voltak kíváncsiak - nem csoda, hisz elkészültére bő két évtizedet kellett várni. Olyan magyar film is készült az elmúlt évben, amire úgy kénytelen várni a néző, hogy kész van: Dyga Zsombor legújabb rendezése, az Utolér egyelőre elkerülte az itthoni mozikat.

Mindeközben veszélybe kerültek a magyar art mozik, közülük egy fővárosi, és tíz vidéki kénytelen volt lehúzni a rolót. Ugyanakkor megjelent a közösségi filmforgalmazás, vagyis a Magyarhangya, amely alapjaiban kívánja megújítani a magyarországi mozis szokásokat. Az MMKA átalakult Magyar Nemzeti Filmalappá, amely változás alapjaiban lehetetlenítette el a magyar filmek gyártását a 2011-es év első felében. Ugyan szeptembertől beindult a pályáztatás, amelynek remélhetőleg látni fogjuk idén az eredményét, mégis volt mi borzolja az idegeket: az utolsó vágás joga körül vita felháborodást váltott ki a szakma képviselőiből. Ennek tisztázásására még nem került sor, ahogy az sem egyértelmű, hogy lesz-e idén filmszemle, s ha igen, mikor és milyen formában. Az viszont immár hivatalos, hogy Andy Vajna kormánybiztosi kinevezését határozatlan időre meghosszabbították. Hogy gatyába tudja-e rázni a honi filmgyártást úgy, hogy közben az nem veszíti el karakterét, abban csak bizakodni lehet. De fő az optimizmus.

Jó magyar filmekben gazdag évet kívánunk!

 

Forrás: index.hu, nol.hu, fortepan.hu

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://laterna.blog.hu/api/trackback/id/tr543507309

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása