HTML

laterna hungarica

Hírek és vélemények a magyar film világából.

Facebook

Címkék

1956 (1) 3d (1) adrienn (6) aglaja (1) almasi (1) alternative (1) anilogue (1) animacio (17) áron (1) art (1) béla (1) bela (2) bemutato (3) berlinale (4) beszelgetes (2) bodzsar (2) borsod (1) budapest (2) buli (2) cannes (6) cigany (2) csaszi (1) csicska (2) csinibaba (1) csukas (1) curtis (1) diafilm (1) dokumentumfilm (11) dvd (2) előadás (1) elozetes (19) epiteszet (2) erdely (1) erdo (1) ferenc (1) fesztival (33) film (1) filmklub (10) filmnapok (3) filmszemle (30) filmvilag (10) fliegauf (2) folyoirat (19) foto (1) friss (26) gothar (3) gyorgy (2) hajdu (3) haumann (1) hersko (2) horror (1) imre (1) indavideo (1) interjú (10) istvan (2) jancso (2) jarmusch (2) jatek (1) jegyzet (8) jeles (1) juci (1) karoly (1) karpati (1) kiallitas (5) kid (2) kolorado (2) komlos (1) konyv (2) kornel (1) kovasznai (1) kritika (18) latinovits (1) lovas (1) magyarhangya (1) makk (1) mari (1) mark (1) matine (7) mátyássy (1) mediawave (4) miklauzic (3) miklos (1) molnar (1) mor (1) mozi (3) mozinet (2) mufaji (1) mundruczo (3) odeon (1) operatőr (1) pal (6) palfi (1) palyazat (1) peter (2) pilot (1) pinkwater (1) piroska (1) porno (1) portre (14) prizma (5) reklam (1) reszlet (1) retrospektiv (1) rofusz (1) rövidfilm (37) sci fi (1) sinkovits (1) sorozat (4) sorsod (1) szabo (2) szarajevo (3) szelid (1) tancfilm (1) tarr (7) teremtes (1) titanic (1) tony (1) torocsik (1) tv (3) utoler (2) uvegtigris (1) verzio (4) vespa (2) visszatekintes (3) web (3) womb (2) zene (2) Címkefelhő

Friss topikok

Széljegyzet egy valaha volt művészet margójára

2010.11.23. 18:36 Laterna

Mai hír az Indexen: "Kocsis Ágnes filmrendező Pál Adrienn című, Cannes-ban a kritikusok nemzetközi szövetségének FIPRESCI-díjával jutalmazott játékfilmjéhez hiányzik pár beígért állami és forgalmazói támogatás, így nem tud mozikba kerülni."


A Laterna kiegészítése: a Pál Adrienn nemcsak Cannes-ban nyert, hanem Cottbusban, Moszkvában, Bitolában, és időközben Londonban is bemutatták - sikerrel.

Ugyan nem kifejezetten elegáns szó, de azt hiszem, a "vérciki" a legtalálóbb a jelenlegi helyzetre. Díjak és elismerések ide vagy oda - úgy tűnik - a film magyarországi bemutatója elmarad. Ezért kárpótlásképp nézegethetjük a film imdb-s oldalát, ahol látszik, hogy mennyire magyar a film (country: Hungary/France/Austria/Netherlands). "A Pál Adrienn akkor magyar, amikor külföldön épp díjat nyer, amúgy  - ha például támogatást kellene adni rá - nem" - fogalmazott egy rádiós interjú során nem is olyan rég Gábor Éva, a címszereplő. A film mostmár a nemzetközi elismerésre rácáfolva is kitagadtatott a honi vásznakról, mert nincs pénz az immáron (az adófizetők forintjaiból) elkészült, külföldön is bizonyított művet itthon bemutatni.

Ahelyett, hogy mi, bezzeg magyarok, büszkélkednénk vele, ahogy szoktunk mindennel, aminek minimum 1%-a magyar, most egyenesen száműzünk valami értékeset. Mert a Tony Curtis, az Adrien Brody, a George Cukor, meg tudod, na hogy is hívják, az a Béla Lugosi, vagy ki. Na azok magyarok. Hát nem megmondtam? Világszerte mindenütt vannak magyarok, ráadásul nem is akármilyenek!

Ilyenkor csak egy dolgot felejt el a kedves honfitárs - azt, hogy miért hagyták el ezek a nem is akármilyen magyarok a Kárpát-medencét. Tán nem volt valami okuk rá? Lehetünk büszkék, hogy Pál Adrienn, akárcsak számtalan magyar gyökerekkel bíró ember, a világot járva sikereket ér el, no de arról miért nem szól a fáma, hogy a siker nem tud e fenyvesekkel vadregényes táj területén megtörténni? Erről a magyar bőszen hallgat.

Az MMKA összeomlófélben van, a magyar filmgyártás megszűnt, egyelőre Mikszáth-, Munkácsy- és Toldi-filmekről rebbentek fel holmi hírek, és ennyi. És akkor van egy cannes-i díjazottunk, mi meg szépen hátat fordítunk neki. Cannes-i elismerés? Ugyan kérlek. Az smafu. 

Azt még csak lenyeljük valahogy, hogy válság idején a művészet az első, ahonnan pénzt kell megvonni, hiszen ez az a terület, amelynek a teljes hiánya nem okoz éhínséget, járványokat vagy munkanélküliséget. Persze nem reménytelen a helyzet: dramaturgként például van esély 2010-ben is a szakmai sikerre. Csak nem szabad szem elől téveszteni a megfelelő húsosfazekat. Ám aki rossz fazék körül legyeskedik, jól megnézheti magát. És lássuk be: ahol kultúra nincs, ott semmi nincs. Csak a szégyenfolt marad, amin már kínunkban sem nagyon tudunk nevetni. 

Ui. A Laternának sem volt még alkalma megnézni Kocsis Ágnes legújabb alkotását, de távol álljon tőlünk, hogy kétségbe vonjuk cannes-i kollégáink ítéletét. Amint lesz alkalom megtekinteni a filmet, megcáfoljuk/aláhúzzuk a fentieket.

Szólj hozzá!

Címkék: jegyzet pal adrienn

A bejegyzés trackback címe:

https://laterna.blog.hu/api/trackback/id/tr212468512

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása