HTML

laterna hungarica

Hírek és vélemények a magyar film világából.

Facebook

Címkék

1956 (1) 3d (1) adrienn (6) aglaja (1) almasi (1) alternative (1) anilogue (1) animacio (17) áron (1) art (1) béla (1) bela (2) bemutato (3) berlinale (4) beszelgetes (2) bodzsar (2) borsod (1) budapest (2) buli (2) cannes (6) cigany (2) csaszi (1) csicska (2) csinibaba (1) csukas (1) curtis (1) diafilm (1) dokumentumfilm (11) dvd (2) előadás (1) elozetes (19) epiteszet (2) erdely (1) erdo (1) ferenc (1) fesztival (33) film (1) filmklub (10) filmnapok (3) filmszemle (30) filmvilag (10) fliegauf (2) folyoirat (19) foto (1) friss (26) gothar (3) gyorgy (2) hajdu (3) haumann (1) hersko (2) horror (1) imre (1) indavideo (1) interjú (10) istvan (2) jancso (2) jarmusch (2) jatek (1) jegyzet (8) jeles (1) juci (1) karoly (1) karpati (1) kiallitas (5) kid (2) kolorado (2) komlos (1) konyv (2) kornel (1) kovasznai (1) kritika (18) latinovits (1) lovas (1) magyarhangya (1) makk (1) mari (1) mark (1) matine (7) mátyássy (1) mediawave (4) miklauzic (3) miklos (1) molnar (1) mor (1) mozi (3) mozinet (2) mufaji (1) mundruczo (3) odeon (1) operatőr (1) pal (6) palfi (1) palyazat (1) peter (2) pilot (1) pinkwater (1) piroska (1) porno (1) portre (14) prizma (5) reklam (1) reszlet (1) retrospektiv (1) rofusz (1) rövidfilm (37) sci fi (1) sinkovits (1) sorozat (4) sorsod (1) szabo (2) szarajevo (3) szelid (1) tancfilm (1) tarr (7) teremtes (1) titanic (1) tony (1) torocsik (1) tv (3) utoler (2) uvegtigris (1) verzio (4) vespa (2) visszatekintes (3) web (3) womb (2) zene (2) Címkefelhő

Friss topikok

Interjú: "Belül hallok zenét..."

2012.03.07. 17:41 Laterna

Köves Tamás autodidakta grafikusművész 1973-ban született Budapesten. Dinamikus emberábrázolásai a világ minden tájára eljutottak képeslapjain. Tollgrafika-gyűjteményét, amely már második kiadását élte meg, először 2009-ben adták ki Az orron túl címmel. Rajzai szorosan kötődnek a zsidó vallás gondolatiságához, szakrális elemeihez, vidámságához. A napokban készült el első animációs rövidfilmje, melynek kapcsán a művésszel többek között a grafika és a mozgókép kapcsolatáról beszélgettünk.


Laterna Hungarica: Hogy jött az ötlet, hogy a grafikáidból mozgóképet készíts?

Köves Tamás: A fejemben mindig mozgóképek vannak, azokat kell kimerevíteni. A grafikáim nem mások, mint pillanatképek ebből.  A rajzok alapgondolata az, hogy mozgásban kell lenni, legyen szó akár táncról, akár zenéről. Régóta járt a fejemben, hogyan lehetne a figuráimat megmozgatni. Egy nap jött ugyanis Franciaországból egy rajzfilmes, ő vetette fel először, hogy szívesen csinálna a grafikáimból filmet. Majd éveken át gondolkodtam rajta, hogyan tudnék én magam egy animációt készíteni, vagy akár másokkal összekapcsolódva megvalósítani valamit. Pár hónappal ezelőtt jött a felajánlás, hogy készítsünk egy rövid animációt.

LH: Mennyiben más filmet készíteni, mint rajzolni?

KT: Olyan érzés, mintha úgy kéne rajzolnom, hogy meg van kötözve a kezem. Mintha nem lennének karjaim. Egyrészt élvezetes, hogy más emberekre kell rábízni és átadni azt, amit belül érzek, másrészt összetett és nehéz munka. Viszonylag kevés, amit gyakorlatilag én csinálok benne, de a szervezés, a gondolatok átadása és az irányítás mind az én feladatom. A rajzolás során, ha valamit meg akarok valósítani, akkor előveszek egy lapot és megcsinálom. A filmnél másokra vagyok utalva. Például ha zene kell hozzá, a zenészeket külön-külön meg kell keresnem, egyenként meg kell beszélnem velük, mikor, mit és hol kell játszaniuk. Tehát összehasonlíthatatlanul több az olyan feladat, amelyben másokra kell hagyatkoznom.

LH: Miről szól ez a kisfilm, mi az apropója?

KT: Az volt a koncepcióm, hogy ünnepekkel kapcsolatos kisfilmeket csinálnék. Mikor ez a lehetőség előtérbe került, akkor az időben következő zsidó ünnepet választottuk ki, ez a purim – így a purim ünnepével kapcsolatos vigalomról szól.

LH: Kik vettek részt a megvalósításában?

KT: Egy barátom, Pauler Attila egyszer eljött egy kiállításomra. Akkoriban egy animátorral dolgozott együtt, aki több rajzfilmet is készített már, saját vállalkozása van. Fritz Zoltánnak hívják. Ő készítette az animációkat a rajzaim és az instrukcióim alapján.

LH: Hogy készült a film zenéje?

KT: Az egy izgalmas ügy. Én azt hiszem, belül hallok zenét, de mások szerint teljesen botfülű vagyok. Az biztos, hogy nagyon-nagyon tudom élvezni. Azt gondoltam, hogy megvannak a rajzok, kiválasztunk egy zenét, amire megmozgatjuk őket, de mint kiderült, ez ennél összetettebb. A zenék jogvédelem alatt állnak, így meg volt kötve a kezünk. Ki kellett találni a hangulatában leginkább hozzá illőt, ami visszaadja azt a dinamikát, amit a rajzaimban szeretnék kifejezni. Majd meg kellett találni az előadókat is. Elkezdtem az ismeretségi körömben zenészeket keresni, akiről azt gondoltam, hogy közel áll hozzájuk az a világ, amit a rajzaimban próbálok kifejezni. A végére egy kis zenekar szerveződött, és még az a gondolat is felmerült bennem, hogy készítsünk egy saját albumot velük, hiszen egy stúdióban, egy általunk írt zeneszámot vettünk fel. Tetszett és nagyon jó hangulatban zajlott a zenekészítés. Volt, aki még pálinkázott is – a lényeg az volt, hogy létrejöjjön közben egy haszid-party hangulat.

LH: Kiknek készült ez a film?

KT: Erre a kérdésre soha nem tudom a választ. Talán azoknak az embereknek, akik hozzám hasonlóan éreznek, csak nem találják a módját, hogy kifejezzék ezt.  Alapjában véve bárkinek, akihez elér.

LH: Mennyi idő összerakni egy ilyen kisfilmet?

KT: Két hónapig készült a film, a következő valószínűleg már gyorsabb lesz. Anyagi korlátok is vannak, de mivel sosem csináltam még ilyet, ezért az előkészületek is sok időt vettek el. Talán a zenével toporogtunk a legtöbbet.

LH: Gondolkodtál-e már a folytatáson?

KT: Nagy vágyam, hogy minden ünnepet megfilmesítsek, de a lehetőségek korlátozottak. Egyelőre másfél percre volt pénz és idő. Szeretném, hogy valakinek elnyerje a tetszését és utat törjön a további terveknek.

Ha tetszett az interjú, nézz körül Köves Tamás honlapján itt.

Szerző: Vághy Anna

Szólj hozzá!

Címkék: interjú animacio

A bejegyzés trackback címe:

https://laterna.blog.hu/api/trackback/id/tr174295862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása