HTML

laterna hungarica

Hírek és vélemények a magyar film világából.

Facebook

Címkék

1956 (1) 3d (1) adrienn (6) aglaja (1) almasi (1) alternative (1) anilogue (1) animacio (17) áron (1) art (1) béla (1) bela (2) bemutato (3) berlinale (4) beszelgetes (2) bodzsar (2) borsod (1) budapest (2) buli (2) cannes (6) cigany (2) csaszi (1) csicska (2) csinibaba (1) csukas (1) curtis (1) diafilm (1) dokumentumfilm (11) dvd (2) előadás (1) elozetes (19) epiteszet (2) erdely (1) erdo (1) ferenc (1) fesztival (33) film (1) filmklub (10) filmnapok (3) filmszemle (30) filmvilag (10) fliegauf (2) folyoirat (19) foto (1) friss (26) gothar (3) gyorgy (2) hajdu (3) haumann (1) hersko (2) horror (1) imre (1) indavideo (1) interjú (10) istvan (2) jancso (2) jarmusch (2) jatek (1) jegyzet (8) jeles (1) juci (1) karoly (1) karpati (1) kiallitas (5) kid (2) kolorado (2) komlos (1) konyv (2) kornel (1) kovasznai (1) kritika (18) latinovits (1) lovas (1) magyarhangya (1) makk (1) mari (1) mark (1) matine (7) mátyássy (1) mediawave (4) miklauzic (3) miklos (1) molnar (1) mor (1) mozi (3) mozinet (2) mufaji (1) mundruczo (3) odeon (1) operatőr (1) pal (6) palfi (1) palyazat (1) peter (2) pilot (1) pinkwater (1) piroska (1) porno (1) portre (14) prizma (5) reklam (1) reszlet (1) retrospektiv (1) rofusz (1) rövidfilm (37) sci fi (1) sinkovits (1) sorozat (4) sorsod (1) szabo (2) szarajevo (3) szelid (1) tancfilm (1) tarr (7) teremtes (1) titanic (1) tony (1) torocsik (1) tv (3) utoler (2) uvegtigris (1) verzio (4) vespa (2) visszatekintes (3) web (3) womb (2) zene (2) Címkefelhő

Friss topikok

Dvd: Jó reggelt! Tessék felébredni! - Szabó István: Trilógia

2010.10.18. 20:14 Laterna

Megjelent Szabó István első három nagyjátékfilmje dvd-n! Az Álmodozások kora, az Apa és a Szerelmesfilm című filmek immár kaphatók a boltokban. Szabó trilógiájának ott a helye a polcokon. Mert rólunk szól.


A Magyar Nemzeti Filmarchívum fontos és hiánypótló célt tűzött ki maga elé: válság ide, pénzbefagyasztás oda (vagy épp ezek miatt?), kidobják a dvd-piacra a nemzeti filmvagyont képező alkotásokat (vagyis amelyek 1948-tól 1989-ig forogtak). Ez azért fontos, mert: 

1. A Filmmúzeum tv-csatorna több háztartásból is rejtélyes módon eltűnt [a szürke szamár és a köd esete], 2. A Filmmúzeumon kívül kevéssé gyakori az értékelhető magyar film a tv-csatornákon [a fehér holló esete], 3. A filmklubokban vetített filmekről a közönség nem, vagy alig tud, sőt magukról a filmklubokról sincs tudomása [a halvány lila gőz esete], 4. A magyar film még mindig nem kizárólag az (új) Egy szoknya, egy nadrág, és nem is A londoni férfi [az elveszett arany középút esete], 5. Magyar film most nehézkesen készülhet, így tán sosem volt még aktuálisabb a régieket elővenni, mint most [a főnixmadár esete a porral], +1. Még mindig jobb a dvd-piacra kidobni, mint a szemétbe, ahogy a keringő legendák mesélik, de nem hagyatkozunk holmi pletykákra.

Komolyra fordítva a szót: Szabó István induló korszakának három filmje nemcsak a hatvanas évek második felében, hanem a magyar filmművészet egészében jelentenek három kiemelkedő kis pillért így együtt. Mondhatánk: olyanok, mint mostanában a Moszkva tér vagy a Papírrepülők. Vagyis mégsem. Végtére egy másik korban készültek, más történelmi és politikai környezetben. Vagyis mégsem. Hiszen jóllehet, a Kádár-korszaknak vége, a felnőttkorba lépés problémái és nehézségei nem változtak a szűk ötven év alatt, sőt meg merem kockáztatni, hogy kilépni a naiv gyermekkorból (vagyis az ártatlanság korából) ugyanolyan nehéz ma, mint volt ezer éve. "Az derült ki, hogy az illúziók nem működnek, mert nem felelnek meg az emberi természetnek" - meséli Szabó István. "Az ideológiák, a mesék nem felelnek meg a valóságnak. Az derült ki, hogy szétesik az a generációs harci felállás, a generációs harcmodor, amellyel Jancsiék meg akarják találni a biztonságot a világban, mert a tehetség, a gondolkodásmód, a tisztesség nem így van felosztva. A látszatcsoportosulásoknak szét kell esniük, a racionalitás látszatából, a mesékből, a gyerekességekből pedig fel kell ébredni. Így végződik a film: Jó reggelt! Tessék felébredni!" (a teljes interjút lásd itt) Ezek miatt tud a mai napig aktuális lenni a trilógia központi motívuma, és ezért is ajánlom melegen a magyar film eme három remekét. Mert Jancsiék mi vagyunk.

A Filmarchívum sorozatában eddig megjelent polc- és műveltségkitöltő dvd-k: Az aranyember (három változatban), FotográfiaHyppolit, a lakáj, Egri csillagok, Ludas Matyi. A sorozat célja többek között az illegális letöltésekkel szembemenni: minőségben jobbat nyújtani, és különféle extrákkal színesíteni a dvd-ket. Persze, magyar filmeket még letölteni is nehéz. Úgyhogy vegyétek, vigyétek és nézzétek egészséggel!

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: dvd szabo istvan

A bejegyzés trackback címe:

https://laterna.blog.hu/api/trackback/id/tr432381916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása