HTML

laterna hungarica

Hírek és vélemények a magyar film világából.

Facebook

Címkék

1956 (1) 3d (1) adrienn (6) aglaja (1) almasi (1) alternative (1) anilogue (1) animacio (17) áron (1) art (1) béla (1) bela (2) bemutato (3) berlinale (4) beszelgetes (2) bodzsar (2) borsod (1) budapest (2) buli (2) cannes (6) cigany (2) csaszi (1) csicska (2) csinibaba (1) csukas (1) curtis (1) diafilm (1) dokumentumfilm (11) dvd (2) előadás (1) elozetes (19) epiteszet (2) erdely (1) erdo (1) ferenc (1) fesztival (33) film (1) filmklub (10) filmnapok (3) filmszemle (30) filmvilag (10) fliegauf (2) folyoirat (19) foto (1) friss (26) gothar (3) gyorgy (2) hajdu (3) haumann (1) hersko (2) horror (1) imre (1) indavideo (1) interjú (10) istvan (2) jancso (2) jarmusch (2) jatek (1) jegyzet (8) jeles (1) juci (1) karoly (1) karpati (1) kiallitas (5) kid (2) kolorado (2) komlos (1) konyv (2) kornel (1) kovasznai (1) kritika (18) latinovits (1) lovas (1) magyarhangya (1) makk (1) mari (1) mark (1) matine (7) mátyássy (1) mediawave (4) miklauzic (3) miklos (1) molnar (1) mor (1) mozi (3) mozinet (2) mufaji (1) mundruczo (3) odeon (1) operatőr (1) pal (6) palfi (1) palyazat (1) peter (2) pilot (1) pinkwater (1) piroska (1) porno (1) portre (14) prizma (5) reklam (1) reszlet (1) retrospektiv (1) rofusz (1) rövidfilm (37) sci fi (1) sinkovits (1) sorozat (4) sorsod (1) szabo (2) szarajevo (3) szelid (1) tancfilm (1) tarr (7) teremtes (1) titanic (1) tony (1) torocsik (1) tv (3) utoler (2) uvegtigris (1) verzio (4) vespa (2) visszatekintes (3) web (3) womb (2) zene (2) Címkefelhő

Friss topikok

Interjú: "Addig működik, míg van benne lendület..."

2012.04.27. 12:51 Laterna

A Kodály Method egy audiovizuális projekt: olyan videók sorozata, amelyekben Szimler Bálint rendező és Rév Marcell operatőr,  a tavaly végzett Enyedi-osztály két exdiákja magyar könnyűzenei zenekarok élő produkcióit dolgozzák fel sajátos vizuális ötletekkel megtámogatva. A hang és a kép tehat egyazon pillanatban jön létre, ezért nem beszélhetünk klasszikus videóklipekről, sokkal inkább egyfajta kreatív dokumentumanyagról. Rév Marcellt a kezdetekről, a munkamegosztásról és a kitűzött célokról kérdeztük.


Laterna Hungarica: Hogy kezdődött a Kodály Method?

Rév Marcell: Berger Dalma felhívott, hogy csináljunk egy élő felvételt a Volkova Sistersnek. Mondtam, hogy rendben, de akkor legyen benne valami ötlet, aztán a Bálinttal (Szimler Bálint rendező – a szerk.) dumáltunk, hogy jó lenne ilyen videókat csinálni, ehhez lenne kedvünk.

LH: Mi teszi egyedivé a projektet?

RM: Nem tudom, hogy egyedi-e. De ha igen, akkor azért, amiért bármely művészeti projekt: van egy ötlet, amit a saját víziónk és ízlésünk szerint valósítunk meg.

LH: Hogyan juttok el az első ötletfoszlánytól a kidolgozott koncepcióig? Kinek mi a feladata?

RM: Azt, hogy kikkel és mit csinálunk, a Bálinttal ketten találjuk ki. Mindig van egy-két zenekar a fejünkben, akikkel szívesen dolgoznánk és azon agyalunk. Egyikünknek van egy ötlete, azt fejlesztjük tovább, de mire a videó elkészül, már nem tudjuk, kinek az ötlete volt eredetileg. A forgatáson viszont mintha filmet csinálnánk, klasszikus rendező-operatőr felállás szerint működünk. De ezt sem beszéltük meg, egyszerűen ez adja magát.   

LH: Mi alapján választjátok ki, hogy melyik bandával dolgoztok együtt?

RM: Az ízlésünk és a személyes szimpátiánk alapján. Semmi más.

LH: Zene és film egyszerre jönnek létre, ettől megismételhetetlen egy-egy Kodály Method-klip. A legújabbat a Keleti Blokk-kal forgattátok. Milyen próbafolyamat előzte meg a felvételt?

RM: Minden eddigi videó egysnittes, de tény, hogy ez eddig a legbonyolultabb koreográfiájú. Zenei próba volt több a forgatást megelőző héten, egyébként Sándor Dani a Volkova Sistersből volt a dal zenei rendezője, vele már a forgatás előtt egy hónappal elkezdtünk dolgozni. A mozgás alapjait kitaláltuk a Bálinttal előre, a tényleges forgatás két napos volt: első nap próba és világítás, második nap felvétel. Nem tudom, pontosan hányszor vettük fel, de nyolcnál többször szerintem nem, többször nem is nagyon lehet, mert elveszik az ereje.

LH: Ez egy operatőri bravúr, nemcsak fizikailag, hiszen 10 percen keresztül meg kell tartani a kamerát, miközben egy ponton még falat is mászol, de a kompozíciót tekintve is.

RM: Nem volt könnyű. Nem az a 10 perc, hanem hogy egész nap a vállamon volt a kamera és persze az utolsó felvételt használtuk. A falmászás is nagy kaland volt. A legnehezebb talán kitalálni, észben tartani, rögzíteni a koreográfiát és az időzítést a zenéhez képest.

LH: Januárban még azt nyilatkoztátok, hogy a Kodály Method egy hobbi, amit egyre komolyabban vesztek. Az azóta eltelt három hónap alatt változott valami ezen a téren?

RM: Lényegében csak annyi, hogy többen ismerik. Ez még mindig egy projekt, amit csinálunk a többi dolgunk mellett.

LH: Van személyes kedvencetek a klipek közül?

RM: Mindegyiket más miatt szeretjük. Tehát nincs.

LH: Van valami végcélja a projektnek vagy csak csináljátok, amíg örömet okoz?

RM: Igen, addig csináljuk, amíg élvezzük. Ha megunjuk, abbahagyjuk. Van egy állandó stábunk, akik tulajdonképpen lelkesedésből dolgoznak a projektben (Muhi András Pires producer, Lukács Péter Benjamin hangmérnök, Alföldi Nóra és Péli Sári gyártásvezetők, Nagy Zágon segédoperatőr, Kasnyik Anna grafikus illetve Jónás Togay mint az élő események szervezője). Ez a dolog addig fog működni, míg van benne lendület. Konkrét cél nincs, ez egy gyűjtés, a cél a minőség, a mennyiség (minél teljesebb képet rajzolni erről a fajta zenei világról), és hogy kipróbáljunk dolgokat.

LH: Van már ötlet a következő kisfilmhez?

RM: Van, de titok, hogy mi az. A zenekart viszont elárulhatom: Wattican Punk Ballet.

LH: Válhat-e márka a Kodály Methodból?

RM: A "márka" szó nem tudom pontosan, hogy mit jelent, de az a cél, hogy a projekt és a hozzá kapcsolódó dolgok (koncertek, vetítések, grafikai anyagok, fotók) közvetítsenek egyfajta ízlést és minőséget. Ilyen szempontból talán alakul a dolog.

LH: Mire számíthatunk ma este? Újra lesznek meglepetések a bulin?

RM: Ezt a bulit a Keleti Blokk videó kapcsán szervezzük. Tehát Blokkos zenekarok lépnek fel (akik ott próbálnak, dolgoznak, vagy valahogy ide kötődnek). Vannak közöttük ismertebbek és vannak új formációk is. Mindenki külön erre az estére rakott össze műsort, tehát lesznek újfajta felállások (erre vállalkozik például a Realistic Crew), vendégszereplések, lemezbemutató (a Volkova Sistersé), a Bootsie cuccai teljesen akusztikusan szólalnak meg, tíz hangszeren, és persze lesz meglepi, amit nem árulok el.    

A projektről részletesen itt olvashatsz.

A ma esti bulihoz csatlakozhatsz a facebookon.

Szólj hozzá!

Címkék: interjú buli

A bejegyzés trackback címe:

https://laterna.blog.hu/api/trackback/id/tr204476414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása