HTML

laterna hungarica

Hírek és vélemények a magyar film világából.

Facebook

Címkék

1956 (1) 3d (1) adrienn (6) aglaja (1) almasi (1) alternative (1) anilogue (1) animacio (17) áron (1) art (1) bela (2) béla (1) bemutato (3) berlinale (4) beszelgetes (2) bodzsar (2) borsod (1) budapest (2) buli (2) cannes (6) cigany (2) csaszi (1) csicska (2) csinibaba (1) csukas (1) curtis (1) diafilm (1) dokumentumfilm (11) dvd (2) előadás (1) elozetes (19) epiteszet (2) erdely (1) erdo (1) ferenc (1) fesztival (33) film (1) filmklub (10) filmnapok (3) filmszemle (30) filmvilag (10) fliegauf (2) folyoirat (19) foto (1) friss (26) gothar (3) gyorgy (2) hajdu (3) haumann (1) hersko (2) horror (1) imre (1) indavideo (1) interjú (10) istvan (2) jancso (2) jarmusch (2) jatek (1) jegyzet (8) jeles (1) juci (1) karoly (1) karpati (1) kiallitas (5) kid (2) kolorado (2) komlos (1) konyv (2) kornel (1) kovasznai (1) kritika (18) latinovits (1) lovas (1) magyarhangya (1) makk (1) mari (1) mark (1) matine (7) mátyássy (1) mediawave (4) miklauzic (3) miklos (1) molnar (1) mor (1) mozi (3) mozinet (2) mufaji (1) mundruczo (3) odeon (1) operatőr (1) pal (6) palfi (1) palyazat (1) peter (2) pilot (1) pinkwater (1) piroska (1) porno (1) portre (14) prizma (5) reklam (1) reszlet (1) retrospektiv (1) rofusz (1) rövidfilm (37) sci fi (1) sinkovits (1) sorozat (4) sorsod (1) szabo (2) szarajevo (3) szelid (1) tancfilm (1) tarr (7) teremtes (1) titanic (1) tony (1) torocsik (1) tv (3) utoler (2) uvegtigris (1) verzio (4) vespa (2) visszatekintes (3) web (3) womb (2) zene (2) Címkefelhő

Friss topikok

Friss: Lesz-e idén Filmszemle?

2011.01.17. 10:27 Laterna

Káosz káosz hátán - valahogy így lehetne röviden leírni azt, ami 2010-ben történt a magyar mozgókép életében. Tavaly leváltották az MMKA igazgatóját, majd az új igazgatót a "filmszakma őszödi beszéde" után lemondásra szólították fel. Mindeközben rendezők és más filmművészek kiáltványokat fogalmaztak, köztük olyanok is, akik aktívan hozzájárultak ahhoz, hogy idáig jutottunk. A zavarosban berekesztettek mindenféle támogatások, az MMKA kereke nyikorgott egy kicsit, majd megállni látszott, azonban az ezt helyettesítő intézmény még nem jött létre - ehelyett csupán egy átláthatatlan médiatörvényt kaptunk az arcunkba. Tovább is van. Mondom.


Volt egyszer egy olyan kezdeményezés, hogy 'Kortárs magyarok'. A meghirdetett vetítésekből azonban épp a legérdekesebbek maradtak el: a Pál Adrienn nagy port kavart a külföldi elismerés, és az itthoni támogatás megvonása miatt, a Womb azonban még bízik az állítólagos márciusi bemutatóban - s teszi mindezt olyan csöndben, hogy senkinek ne tűnjön fel, ha véletlenül mégsem kerülne sor rá.  

Közben jött a hír, hogy az art moziknak egy-két hónapon belül pénzhiány miatt befellegzett, magyarán ha lesz is magyar film a jövőben, nem lesz hol bemutatni. Ugyanis nem lehet minden itthon készülő projekt egy Üvegtigris 3. vagy ne adj' isten egy Dobogó kövek, hogy multiplexekben mutassák be őket. 

A Filmszemle körüli kálvária sem a múlt héten kezdődött. Kőrösi Zoltán először is bejelentette, hogy a 2011-es Szemle az első macskakő a változáshoz vezető rögös úton, vagyis átmenet, hogy a magyarból nemzetközi, a félamatőrből profi, az európai szinten jelentéktelenből grandiózus és külföldön is elismert fesztivál legyen. Éljen - mondhatnánk, de a jelek egyelőre nem efelé mutatnak, bár abban sem lehet biztos az ember, hogy mutatnak-e egyáltalán valamerre.

A facebookon mindeközben csoport alakult 'Legyen 42. Filmszemle!' felkiáltással, amihez mindössze 358 ember csatlakozott. Mintha annyira nem lennénk kíváncsiak a magyar filmekre. Aztán jöttek olyan hírek, hogy nem lesz Szemle, amit olyanok váltottak fel, hogy lesz, csak áprilisban. Erre rákontrázva februári filmhétvégét jelentettek be a szakmabeliek, majd vélhetően a nagy kavarodást és az egymással együttműködni nem tudást szemrehányó cikkek  illetve a Filmszemle időpontjának hivatalos bejelentése miatt erről végül is lemondtak. A Kőrösi által lehetséges helyszínként emlegetett 'Cet' ugyan még nincs kész, de talán áprilisra átadják. Persze a mögött is egy nagy kérdőjel éktelenkedik, hogy milyen filmeket mutatnak majd be ezen a bizonyos 42. "átmeneti" Filmszemlén, hogy a tavalyi költségvetés fele mire lesz elég, és hogy egyáltalán elegendő-e ez a pár hónap egy ilyen kaliberű rendezvény megszervezésére. Az április végi időpont egyszerre szerencsés és szerencsétlen: mivel ekkor már minden külföldi újságíró és fesztiválszervező javában a cannes-i filmfesztivállal van elfoglalva, sem a fejetlenségnek, sem a magyar filmnek nem fog híre menni a nagyvilágba. Előbbi jó hír, utóbbi meg nincs.

És végezetül, a filmes oktatás átszervezése után, jöhet a pont az i-re, amit Andy Vajna kinevezése jelent a filmszakma megújításáért felelős kormánybiztosnak. Vajna profizmusát nem célunk vitatni, az azonban elgondolkodtató, hogy az általa képviselt, hollywoodi mintára épülő filmipar megvalósítható-e itthon. De már az is sikernek könyvelhető el, ha a fent illusztrált káoszt sikerül némileg gatyába rázni.  


Képek forrása: Pesti Est és Filmtett

Szólj hozzá!

Címkék: jegyzet filmszemle

A bejegyzés trackback címe:

https://laterna.blog.hu/api/trackback/id/tr322589720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása