HTML

laterna hungarica

Hírek és vélemények a magyar film világából.

Facebook

Címkék

1956 (1) 3d (1) adrienn (6) aglaja (1) almasi (1) alternative (1) anilogue (1) animacio (17) áron (1) art (1) bela (2) béla (1) bemutato (3) berlinale (4) beszelgetes (2) bodzsar (2) borsod (1) budapest (2) buli (2) cannes (6) cigany (2) csaszi (1) csicska (2) csinibaba (1) csukas (1) curtis (1) diafilm (1) dokumentumfilm (11) dvd (2) előadás (1) elozetes (19) epiteszet (2) erdely (1) erdo (1) ferenc (1) fesztival (33) film (1) filmklub (10) filmnapok (3) filmszemle (30) filmvilag (10) fliegauf (2) folyoirat (19) foto (1) friss (26) gothar (3) gyorgy (2) hajdu (3) haumann (1) hersko (2) horror (1) imre (1) indavideo (1) interjú (10) istvan (2) jancso (2) jarmusch (2) jatek (1) jegyzet (8) jeles (1) juci (1) karoly (1) karpati (1) kiallitas (5) kid (2) kolorado (2) komlos (1) konyv (2) kornel (1) kovasznai (1) kritika (18) latinovits (1) lovas (1) magyarhangya (1) makk (1) mari (1) mark (1) matine (7) mátyássy (1) mediawave (4) miklauzic (3) miklos (1) molnar (1) mor (1) mozi (3) mozinet (2) mufaji (1) mundruczo (3) odeon (1) operatőr (1) pal (6) palfi (1) palyazat (1) peter (2) pilot (1) pinkwater (1) piroska (1) porno (1) portre (14) prizma (5) reklam (1) reszlet (1) retrospektiv (1) rofusz (1) rövidfilm (37) sci fi (1) sinkovits (1) sorozat (4) sorsod (1) szabo (2) szarajevo (3) szelid (1) tancfilm (1) tarr (7) teremtes (1) titanic (1) tony (1) torocsik (1) tv (3) utoler (2) uvegtigris (1) verzio (4) vespa (2) visszatekintes (3) web (3) womb (2) zene (2) Címkefelhő

Friss topikok

Széljegyzet: Magyarok vs. magyarok

2011.01.09. 19:54 Laterna

Nem is olyan rég megjelent a Get engaged című országimázs film második része, amely a Word of potentials címet viseli. Ez annyit tesz: a lehetőségek világa. Segítek: ez volna Magyarország. Na de miért is?


 

A Vastagbőr blogon érdekes tényeket olvashatunk. Összefoglalva a lényeget: a kisfilm 20 találmányt idéz, ebből az utolsó a nem kicsit problematikus "a magyar nők a legszebbek a világon", ami már csak azért is visszás, mert a filmet elvileg ugye külföldi kollégáknak szántuk, akik között lehet, hogy a női nem is képviseltetve van. Marad tehát 19. Ebből a 19-ből végül 5, vagyis inkább 4+1 kerül ki győztesen - öt darab innovációról mondható el, hogy magyar: a csuklós buszról, a lágy kontaktlencséről, a Kodály-módszerről, gömböcről, és ott van még a Magyarországon gyártott Leonar3DO néven futó informatikai termék.

A filmet végignézve, miután a főszereplő párocska kifordul Ferihegyről, a néző fejében egy kérdés motoszkál: "És?" Azért jó hely Magyarország, mert itt oly sok mindent feltaláltak - teszem hozzá - a múltban? Érdekel ez egyáltalán valakit? Vagy mi talán az Ikeáért megyünk Svédországba, a Volkswagenért Németországba, esetleg a Milka csokiért Ausztriába? Ráadásul ott van a rejtett tartalom, ami az üzenetnek épp az ellenkezőjét állítja: a nagy koponyáknak az esetek 75%-ában nem volt lehetőségük saját szülőföldjükön megalkotni saját vívmányukat. Akkor hol az emlegetett "potentials", kérem szépen?

A kisfilm egyébként gyönyörűen van fényképezve, remek hangulatot teremt a zenéje is, de azon kívül, hogy szemfényvesztő, még valótlanságokat is tartalmaz, ráadásul a 7 perc túlontúl hosszú az egyszeri nézőnek, a zavart keltő részletekről és a rongyosra koptatott klisékről nem is beszélve. A rövid inkább a múltra koncentrál - és valahol itt van a kutya elásva: Magyarország soha nem volt a lehetőségek világa, és bizony ha valamiben, hát ebben következetes nemzet vagyunk. Merthogy most sem az. 

Rendezőink például, akikre többnyire oly büszkék dagasztjuk mellünket, külföldre menekülnek, ugyanis ha támogatni kellene, már nem dagad annyira a mell. És ez - olybá tűnik - nemcsak a művészekre igaz, hanem a fizikusokra, matematikusokra, mérnökökre is. Mert az a bizonyos "word of potentials" a Kárpát-medencén nem innen, hanem inkább túl található. Fliegauf Benedek legfrissebb, az igen aktuális roma-tematikát feszegető filmjének munkálatai előkészület közben rekesztettek be, ezelőtti projektje a beígért Kortárs magyarok novemberi bemutatójáról lemaradt, ám a minap felröppent a hír: lesz premier - állítólag márciusban. Tegyük hozzá, a Womb francia-német-magyar koprodukcióban készült és angolul beszél. Tegyük hozzá, másik nagy büszkeségünk, a Pál Adrienn meg francia-osztrák-holland-magyar koprodukció, de legalább magyarul beszél, bemutatója pedig január 13-án lett volna, de jöttek az olyan szavak, mint "zenei jogdíj" és "költségvetési hiány", amelyek felülkerekedtek az olyan kifejezéseken, mint "Cannes-i elismerés" és társai. Aztán az egészből nem maradt más, mint valami gyomorszorítóan és arcpirítóan kínos csönd. Lehet, hogy a Womb is Kocsis Ágnes világot járt Pál Adriennjének sorsára jut? Lehet, de a remény hal meg utoljára - őszintén remélem ugyanis, hogy nem kell majd márciusban egy újabb elmaradt bemutatóról cikkeznem. Arra viszont mérget veszek, hogy a jövő egyik országimázs filmjében büszkén mutogatjuk majd ezeket a filmeket - miközben az esetleges elmaradt honi bemutatókról majd nagyokat hallgatunk. 

Szólj hozzá!

Címkék: jegyzet pal adrienn womb

A bejegyzés trackback címe:

https://laterna.blog.hu/api/trackback/id/tr312572440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása