HTML

laterna hungarica

Hírek és vélemények a magyar film világából.

Facebook

Címkék

1956 (1) 3d (1) adrienn (6) aglaja (1) almasi (1) alternative (1) anilogue (1) animacio (17) áron (1) art (1) bela (2) béla (1) bemutato (3) berlinale (4) beszelgetes (2) bodzsar (2) borsod (1) budapest (2) buli (2) cannes (6) cigany (2) csaszi (1) csicska (2) csinibaba (1) csukas (1) curtis (1) diafilm (1) dokumentumfilm (11) dvd (2) előadás (1) elozetes (19) epiteszet (2) erdely (1) erdo (1) ferenc (1) fesztival (33) film (1) filmklub (10) filmnapok (3) filmszemle (30) filmvilag (10) fliegauf (2) folyoirat (19) foto (1) friss (26) gothar (3) gyorgy (2) hajdu (3) haumann (1) hersko (2) horror (1) imre (1) indavideo (1) interjú (10) istvan (2) jancso (2) jarmusch (2) jatek (1) jegyzet (8) jeles (1) juci (1) karoly (1) karpati (1) kiallitas (5) kid (2) kolorado (2) komlos (1) konyv (2) kornel (1) kovasznai (1) kritika (18) latinovits (1) lovas (1) magyarhangya (1) makk (1) mari (1) mark (1) matine (7) mátyássy (1) mediawave (4) miklauzic (3) miklos (1) molnar (1) mor (1) mozi (3) mozinet (2) mufaji (1) mundruczo (3) odeon (1) operatőr (1) pal (6) palfi (1) palyazat (1) peter (2) pilot (1) pinkwater (1) piroska (1) porno (1) portre (14) prizma (5) reklam (1) reszlet (1) retrospektiv (1) rofusz (1) rövidfilm (37) sci fi (1) sinkovits (1) sorozat (4) sorsod (1) szabo (2) szarajevo (3) szelid (1) tancfilm (1) tarr (7) teremtes (1) titanic (1) tony (1) torocsik (1) tv (3) utoler (2) uvegtigris (1) verzio (4) vespa (2) visszatekintes (3) web (3) womb (2) zene (2) Címkefelhő

Friss topikok

"Szükség van a tudatos, letisztult szemléletre"

2011.12.05. 22:51 Laterna

Bodzsár Márk a Levegőt venni című kisfilmmel elég magasra tette a lécet maga előtt. Most újabb projekten dolgozik, amely eredetileg az Isteni műszak elnevezés alatt került a nyilvánosság elé, ám mostanában Örök béke címen emlegetik. A rendezőt emailben faggattuk forgatókönyv-fejlesztésről, a külföldi tapasztalatokról és a bűnbeesésről.


Laterna Hungarica: A Magyar Nemzeti Filmalap a napokban megkezdte munkáját, első körben – olyan neveket is megelőzve, mint például Mundruczó Kornél - a te filmprojekted kapott támogatást. Meglepett az eredmény?

Bodzsár Márk: Az elmúlt évben több pozitív visszajelzést kapott a filmterv, itthon és külföldön egyaránt, és ez kiérlelt bennem egyfajta óvatos optimizmust, de azt nem gondoltam volna, hogy elsőként ennek a projektnek szavaz bizalmat az MNF. Egyébként ennek nem tulajdonítok különösebb jelentőséget: ez csak egy, a Filmalappal közös fejlesztői munka kezdetét jelenti. Senkinek sem érdeke, hogy az alkotói munka futóversenybe csapjon át, és jövőre ez a projekt forogjon le elsőként – ennél sokkal fontosabb, hogy a film a lehető legjobb körülmények között készülhessen el.     

LH: Terved forgatókönyv-, illetve filmtervfejlesztés célú támogatásban részesült. Ez mit jelent pontosan?

BM: A Filmalapnak van egy öt főből álló fejlesztői csapata, és velük együttműködve kell tovább dolgoznom a könyvön. Az eddigi egy megbeszélés alapján azt tudom mondani, hogy jófajta dramaturgiai műhelymunkáról van szó: nem előírják, hogy mit és hogyan csináljak, vagy éppen ne csináljak, hanem ötletekkel és tanácsokkal látnak el, amik közül szabadon válogathatok. A cél, hogy egy olyan új és egyben véglegesnek tekinthető verzió szülessen, amit én és a fejlesztők egyaránt a legideálisabbnak tartunk, és ami a legjobb esélyekkel kerül a gyártásról döntő nagybizottság elé.

LH: Tavaly Berlinben már dolgoztál a könyvön a Nipkow-ösztöndíj keretén belül. Mit tett hozzá ez a pár hónap a projekthez?

BM: A Nipkow-ösztöndíj elsősorban alkotói nyugalmat adott: három hónapon keresztül tisztes ösztöndíjban részesültem, ami lehetővé tette, hogy – minden egyéb munkát és szakmai kötöttséget lerázva magamról – kizárólag az írásra koncentráljak. Ekkor született meg a forgatókönyv legújabb verziója, amivel a Filmalaphoz is pályáztunk, és aminek most a továbbfejlesztésén dolgozunk.

LH: Mit lehet tanulni a külföldi kollégáktól?

BM: Erről egyelőre csak németországi tapasztalataim vannak, ahol a filmterv-fejlesztést komoly tudatosság hatja át: már az első ötlet leírásakor gondolnak arra is, hogy a film milyen közönséget szólíthat meg, milyen fesztiválokon szerepelhet, ezzel gyakorlatilag rögtön kijelölve a végcélt. Később képzett script doktorok és kreatív producerek segítik a forgatókönyvírót és a rendezőt abban, hogy a filmterv viszonylag zökkenőmentesen haladjon végig ezen az előre kijelölt pályán. Ez elsőre ridegnek és számítónak tűnhet, de mivel a filmkészítés egy összetett és költséges munkafolyamat, tele kiküszöbölhetetlen esetlegességekkel, szerintem szükség van erre a tudatos, letisztult szemléletre, és örülök, hogy ezt itthon is egyre többen gondolják így.         

LH: Tervezed a film külföldi forgalmazását?

BM: Nagyon fontosnak tartom, hogy a film más országok, más kultúrák közönségét is meg tudja szólítani, és már most, az előkészítési szakaszban is próbálunk a külföldi forgalmazásnak minél jobban megágyazni. Legutóbb a Baltic Event nevű koprodukciós fórumon voltunk a projekttel, ahol számos országból – többek között Dániából, Svéd-, Német-, Francia- és Finnországból – mutatkozott érdeklődés a filmterv forgalmazása iránt. 

LH: Most a tervedet már nem Isteni műszak, hanem Örök béke címen említi a sajtó. Miért változtattad meg a címet?

BM: Az Örök béke egy régebbi címváltozat, amihez azért kellett visszanyúlni, mert a Filmalap pályázatához korábbi pályázati anyagokat is be kellett adni, amiken még az Örök béke szerepelt. Kissé szerencsétlen helyzet, hogy most már két cím is kering a sajtóban, főleg, hogy magamat ismerve elképzelhetőnek tartom, hogy a film elkészültéig még egy csomó másik cím is eszembe jut, amikkel ugyanolyan elégedetlen leszek, mint az előzőekkel. A címválasztás sajnos nem az erősségem. Az egyszerűség kedvéért én továbbra is Isteni műszakként szoktam emlegetni a filmtervet, azzal a kiegészítéssel, hogy ez csak munkacím.      

LH: A pilotfilm az egyik oldalon tetszést váltott ki, ám a mentősök körében inkább felháborodást keltett. Egyelőre lecsendesedett látszik a nézeteltérés. A film elkészülte után mire számítasz?

BM: Győrfi Pál úrral, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs igazgatójával egy élő rádióműsorban sikerült tisztáznunk a pilot keltette félreértéseket, és én nyitott vagyok arra, hogy a munka egy-egy fázisában – például a forgatás megkezdése előtt, vagy a vágás során – egyeztessek vele. Továbbra sem célom semmilyen provokáció, ettől függetlenül biztos lesznek a film elkészülte után is negatív hangok, amiket remélhetőleg tiszta lelkiismerettel tudok majd hallgatni. Az artikulálatlan üvöltés ellen, már ha lesz ilyen, pedig ott a füldugó.  

LH: Mi az, ami téged leginkább izgat az Isteni műszak történetében?

BM: Ez egy klasszikus bűnbeesés-történet, amiben emberek visszaélnek a hatalmukkal, és istent játszva döntenek életekről. Ugyanakkor nem gondolom, hogy az eutanázia, vagy más szóval kegyes halál, ami a film egyik központi témája, eredendően bűnös dolog lenne. A film pont azt szeretné ábrázolni, hogy az ilyen halálközeli határhelyzetekben hártyavékony vonal húzódik jó és rossz, morális és immorális között.

LH: Reményeid és a kilátások szerint mikor kezd forogni a film?

BM: A fejlesztési szakaszt jövő tavasszal szeretnénk lezárni, ami után nagyjából fél év előkészítés következne, és 2012 kora őszén tudnánk megkezdeni a forgatást.

 

LH: Amikor épp nem az Isteni műszak könyvét fejleszted, min dolgozol?

BM: Még további két nagyjátékfilm-tervem is van, az egyik egy vámpírfilm, a másik pedig egy film noir, amiben a hangsúly a végzet asszonyán van. Az előbbiből sajnos még csak szinopszis, az utóbbiból egy vázlatos treatment van, de ha az Isteni műszak forgatókönyv-fejlesztése lezárult, szeretnék ezekkel is intenzívebben foglalkozni. Jelenleg az HBO Társas játék című sorozatának a második évadján dolgozom forgatókönyvíróként, Herendi Gábor Tízparancsolat című filmtervének a fejlesztésében is részt veszek társíróként, továbbá rendezőként dolgozom egy januártól induló kulturális műsorban, ami aktuálisan megjelenő könyveket fog bemutatni.

Képek forrása: metropol.hu, facebook.com/Godly-Shift

Szólj hozzá!

Címkék: interjú bodzsar

A bejegyzés trackback címe:

https://laterna.blog.hu/api/trackback/id/tr803441355

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása