HTML

laterna hungarica

Hírek és vélemények a magyar film világából.

Facebook

Címkék

1956 (1) 3d (1) adrienn (6) aglaja (1) almasi (1) alternative (1) anilogue (1) animacio (17) áron (1) art (1) bela (2) béla (1) bemutato (3) berlinale (4) beszelgetes (2) bodzsar (2) borsod (1) budapest (2) buli (2) cannes (6) cigany (2) csaszi (1) csicska (2) csinibaba (1) csukas (1) curtis (1) diafilm (1) dokumentumfilm (11) dvd (2) előadás (1) elozetes (19) epiteszet (2) erdely (1) erdo (1) ferenc (1) fesztival (33) film (1) filmklub (10) filmnapok (3) filmszemle (30) filmvilag (10) fliegauf (2) folyoirat (19) foto (1) friss (26) gothar (3) gyorgy (2) hajdu (3) haumann (1) hersko (2) horror (1) imre (1) indavideo (1) interjú (10) istvan (2) jancso (2) jarmusch (2) jatek (1) jegyzet (8) jeles (1) juci (1) karoly (1) karpati (1) kiallitas (5) kid (2) kolorado (2) komlos (1) konyv (2) kornel (1) kovasznai (1) kritika (18) latinovits (1) lovas (1) magyarhangya (1) makk (1) mari (1) mark (1) matine (7) mátyássy (1) mediawave (4) miklauzic (3) miklos (1) molnar (1) mor (1) mozi (3) mozinet (2) mufaji (1) mundruczo (3) odeon (1) operatőr (1) pal (6) palfi (1) palyazat (1) peter (2) pilot (1) pinkwater (1) piroska (1) porno (1) portre (14) prizma (5) reklam (1) reszlet (1) retrospektiv (1) rofusz (1) rövidfilm (37) sci fi (1) sinkovits (1) sorozat (4) sorsod (1) szabo (2) szarajevo (3) szelid (1) tancfilm (1) tarr (7) teremtes (1) titanic (1) tony (1) torocsik (1) tv (3) utoler (2) uvegtigris (1) verzio (4) vespa (2) visszatekintes (3) web (3) womb (2) zene (2) Címkefelhő

Friss topikok

Mesterségem címere...

2010.09.27. 13:14 Laterna

A Laterna Hungarica a magyar film blogja. A blog neve nyers fordításban „magyar lámpás”-t jelent, az elnevezés a laterna magica kezdetleges filmvetítő gépre utal. Itt megtalálsz mindent, ami magyar, és mindent, ami film.


 

Miről?
Az aktuális heti bemutatókról kritikákat közlünk, lesznek interjúk az alkotókkal, de nem hanyagoljuk el a filmtörténetet sem: nálunk megtudhatod, hogy a filmklubokban épp milyen régebbi magyar alkotásokat vetítenek. Természetesen kortárs filmklubok is akadnak a mozikban, ahol az új magyar filmművészet alkotásait az alkotók társaságában nézhetjük meg. A Laterna a tv-műsorból is szemezget, mert ritkán ugyan, de olykor a tv képernyőjén is láthatunk magyar filmet.
Szó lesz mindezeken kívül a filmszakma helyzetéről is: lesznek hírek, pletykák, és elemző cikkek a változásban lévő rendszerről. S mindemellett arra is figyelünk, hogy felhívjuk a figyelmet a különböző egyéb filmes megmozdulásokra, például fesztiválokra és kiállításokra, és a filmes témájú magyar könyveket is bemutatjuk.


Kinek?
Célközönségünk a magyar moziba járó, a néző, a közönség, az a réteg, akit érdekel a magyar film, és a másik réteg, aki eltávolodott tőle. A kihívás pedig az elkószált nyáj összegyűjtése. Mert magyar filmet (néha) érdemes nézni. Ugyanakkor a szakmának tudnia kell saját hibáiról, hogy javíthasson rajtuk. A Laterna tehát elemez és kritizál, ami jó, azt ajánlja, ami pedig rossz, ott az elásott kutya után kutat.


Miért?
A Laterna Hungarica független fórum. Függetlenségéből adódóan a lehető legőszintébb kíván lenni. A filmszakma legnagyobb problémája, hogy mindenki mindenkinek a barátja, így többnyire őszintétlenség uralkodik a kritikában. A Laterna stábja is barátja a szakmának, de nem kíván senki kedvére tenni. Úgy hisszük ugyanis, hogy az álszent bókolásnál, vagy a hallgatásnál hasznosabb az építő jellegű kritika. Hiszen a magyar film az utóbbi években lassan, de biztosan eltávolodott saját közönségétől. A haldokló szakma testét még újjá lehet éleszteni, és blogunk elsősorban erre vállalkozik.

  

A továbbolvasásig pedig hallgassatok egy kis klasszikus német muzsikát, amivel hódolatunkat szeretnék kifejezni a blog nevének kiötlője előtt. Német tagozatosok előnyben!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://laterna.blog.hu/api/trackback/id/tr222326772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása