HTML

laterna hungarica

Hírek és vélemények a magyar film világából.

Facebook

Címkék

1956 (1) 3d (1) adrienn (6) aglaja (1) almasi (1) alternative (1) anilogue (1) animacio (17) áron (1) art (1) béla (1) bela (2) bemutato (3) berlinale (4) beszelgetes (2) bodzsar (2) borsod (1) budapest (2) buli (2) cannes (6) cigany (2) csaszi (1) csicska (2) csinibaba (1) csukas (1) curtis (1) diafilm (1) dokumentumfilm (11) dvd (2) előadás (1) elozetes (19) epiteszet (2) erdely (1) erdo (1) ferenc (1) fesztival (33) film (1) filmklub (10) filmnapok (3) filmszemle (30) filmvilag (10) fliegauf (2) folyoirat (19) foto (1) friss (26) gothar (3) gyorgy (2) hajdu (3) haumann (1) hersko (2) horror (1) imre (1) indavideo (1) interjú (10) istvan (2) jancso (2) jarmusch (2) jatek (1) jegyzet (8) jeles (1) juci (1) karoly (1) karpati (1) kiallitas (5) kid (2) kolorado (2) komlos (1) konyv (2) kornel (1) kovasznai (1) kritika (18) latinovits (1) lovas (1) magyarhangya (1) makk (1) mari (1) mark (1) matine (7) mátyássy (1) mediawave (4) miklauzic (3) miklos (1) molnar (1) mor (1) mozi (3) mozinet (2) mufaji (1) mundruczo (3) odeon (1) operatőr (1) pal (6) palfi (1) palyazat (1) peter (2) pilot (1) pinkwater (1) piroska (1) porno (1) portre (14) prizma (5) reklam (1) reszlet (1) retrospektiv (1) rofusz (1) rövidfilm (37) sci fi (1) sinkovits (1) sorozat (4) sorsod (1) szabo (2) szarajevo (3) szelid (1) tancfilm (1) tarr (7) teremtes (1) titanic (1) tony (1) torocsik (1) tv (3) utoler (2) uvegtigris (1) verzio (4) vespa (2) visszatekintes (3) web (3) womb (2) zene (2) Címkefelhő

Friss topikok

Mediawave programajánló

2011.05.26. 11:51 Laterna

Kevesebb, mint egy hét múlva kezdődik a 21. Mediawave Nemzetközi Film és Zenei Fesztivál. Szombathely városa immár másodszorra vállalja a házigazda szerepét: a tíznapos rendezvény szervezői filmes, zenei, színházi, tánc-, képzőművészeti és irodalmi programokat is kínálnak.


A Laternát elsősorban a filmes mustra érdekli: a program igen változatos, lesznek nagyjátékfilmek és rövidek, dokumentumfilmek, kísérleti alkotások és animációs filmek. Nézzük, melyik nap mire számíthatunk:

Június 2.: két nagyjátékfilm is várja az első nap Szombathelyre látogatókat: a francia Különleges bánásmód, amely egy luxus-prostituált (Isabelle Huppert) mindennapjaiba enged bepillantást, és a már a tavalyi Titanicon is bemutatott orosz alkotás, az Így ért véget a nyaram. A dokumentumfilmekből kiemelendő Forgács Péter Hunky Blues című műve, de emellett izraeli, litván, spanyol-román és brit doksik közül is válogathatunk. 

Június 3.: A pénteki napon kezdhetünk egy vietnámi kuriózummal, amely a Ne félj, Bi! címet viseli, majd este folytathatjuk a sort a Góliát nyara című mexikói alkotással. Az animációs blokkban a nemzetközi alkotók mellett bemutatkozik Wonház Annamária és Cakó Ferenc is. A dokuk közül érdekesnek ígérkezik Kerekes Péter alkotása, a Hogyan főzték a történelmet, amely a háborút az ott tevékenykedő szakácsok életén keresztül közelíti meg. Akit érdekel, még a tavalyi Filmtett alkotótábor filmjeit is megtekintheti péntek este - mi láttuk őket, érdemes!

Június 4.: Szombat délután az iráni új hullám egyik kiemelkedő alkotását nézhetjük meg, amely az Amikor a citrom sárgulni kezdett címet viseli. A kisjátékfilmek között Török Marcell mellett lengyel, horvát és belga versenyző is lesz. Este egy orosz különlegesség várja nézőit: a Csendes lelkek egy finnugor népcsoport, a meryák szertartásairól, mítoszairól és hagyományairól regél. De ha a dokumentarista irány érdekel, akkor dokukat is nézhetünk, sőt e napon mutatják be a drogprevenciós pályázat alkotásait is.

Június 5.: Vasárnap kerül sor a MyRiport filmpályázat legjobb filmjeinek vetítésére. Az animációs blokkban Magyarország színeiben indul Bogdán Zoltán, Orosz István, Sántha Dénes és Damó Zsolt, Tari Zsófia, valamint Bucsi Réka és Varga Petra. Ha lemaradtál volna a Kispálfilmről, akkor vasárnap este pótolhatod, sőt Nemes Gyula Szemlén bemutatott Negatív magyar filmtörténetét is vetítik. A vasárnapi este még sok magyar alkotót rejt, a kisfilmes blokkban ugyanis helyet kapott Kárpáti György Mór Berlint megjárt Erdője, de Török Áron, Nemes Jeles László és Erdélyi Dániel műveinek is jutott szabad vászonfelület. Sőt, aki szereti a kísérleti filmeket, annak felüdülés lesz a Buharov testvérek újabb őrülete. Aki inkább nagyjátékfilmre vágyik, az a venezuelai Testvérre ülhet be. 

Június 6.: A hétfői napon szintén sok a magyar szereplő: az egyik nagyjátékfilm a Bibliothéque Pascal, Zomborácz Virág és Szabó Csilla a kisfilmes blokkban mutatkoznak be, és a Passport Kontroll filmjeit is ezen a napon vetítik. A honi alkotások mellett izgalmasnak hangzik a török Karsi történetek: a filmtöredékekből összefűzött mozaik a török mindennapokba enged betekintést. Ha még ez sem elég, akkor a BuSho Filmfesztivál és az életReklám alkotásaiból is megnézhetünk egy-egy válogatást. 

Június 7.: Kedden egy francia kisvárosban a nagymamáját ápolgató lány életébe pillanthatunk bele: a Léa címszereplője sztriptíztáncosnőnek áll, hogy tanulmányait és az öregek otthonát finanszírozni tudja. Ha lemaradtunk volna, újranézhetünk nagyjátékfilmeket, sőt a Hunky Bluest is levetítik még egyszer. 

Június 8.: Szerdán a program egy, a film noirt és az utópiát ötvöző animációs filmmel, a Metropiával indít - a tavalyi Titanicon volt hozzá szerencsénk, ezért nyugodt szívvel ajánljuk. Ezen kívül többnyire ismétléseket tartogat a szerdai nap: lesznek nagyjátékfilmek (Góliát nyara; Ne félj, Bi!), kísérleti, kisjáték- és dokumentumfilmek is.

Június 9.: A hét további alakulását a fentiekhez hasonlóan az ismétlések teszik ki, így aki csak a fesztivál második felére jut el, az is megtekintheti a versenyprogramot. Zomborácz és Szabó a kisjáték-blokkban, az iráni és az orosz alkotás a nagyjáték-szekcióban, és egy csokornyi doku színezik a Mediawave utolsó előtti napját. 

Június 10.: Az utolsó nap egyik fénypontja minden bizonnyal Tarr Béla legújabb és egyben utolsó filmjének vetítése. A torinói ló délelőtt 10 órakor debütál Szombathely vásznain, majd utána beszélgetni lehet a rendezővel. Kora délután a fesztiválok és a mozik jövőjéről többek között a Filmunio igazgatója, Vezér Éva beszél. 

A teljes filmkatalógust itt találod, a fesztivál honlapját pedig itt. A filmes programok a hagyományokhoz híven zenei, gasztro- és borfesztivál is kíséri. Már csak hetet kell aludni!

 

Szólj hozzá!

Címkék: fesztival mediawave

A bejegyzés trackback címe:

https://laterna.blog.hu/api/trackback/id/tr912933849

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása