HTML

laterna hungarica

Hírek és vélemények a magyar film világából.

Facebook

Címkék

1956 (1) 3d (1) adrienn (6) aglaja (1) almasi (1) alternative (1) anilogue (1) animacio (17) áron (1) art (1) béla (1) bela (2) bemutato (3) berlinale (4) beszelgetes (2) bodzsar (2) borsod (1) budapest (2) buli (2) cannes (6) cigany (2) csaszi (1) csicska (2) csinibaba (1) csukas (1) curtis (1) diafilm (1) dokumentumfilm (11) dvd (2) előadás (1) elozetes (19) epiteszet (2) erdely (1) erdo (1) ferenc (1) fesztival (33) film (1) filmklub (10) filmnapok (3) filmszemle (30) filmvilag (10) fliegauf (2) folyoirat (19) foto (1) friss (26) gothar (3) gyorgy (2) hajdu (3) haumann (1) hersko (2) horror (1) imre (1) indavideo (1) interjú (10) istvan (2) jancso (2) jarmusch (2) jatek (1) jegyzet (8) jeles (1) juci (1) karoly (1) karpati (1) kiallitas (5) kid (2) kolorado (2) komlos (1) konyv (2) kornel (1) kovasznai (1) kritika (18) latinovits (1) lovas (1) magyarhangya (1) makk (1) mari (1) mark (1) matine (7) mátyássy (1) mediawave (4) miklauzic (3) miklos (1) molnar (1) mor (1) mozi (3) mozinet (2) mufaji (1) mundruczo (3) odeon (1) operatőr (1) pal (6) palfi (1) palyazat (1) peter (2) pilot (1) pinkwater (1) piroska (1) porno (1) portre (14) prizma (5) reklam (1) reszlet (1) retrospektiv (1) rofusz (1) rövidfilm (37) sci fi (1) sinkovits (1) sorozat (4) sorsod (1) szabo (2) szarajevo (3) szelid (1) tancfilm (1) tarr (7) teremtes (1) titanic (1) tony (1) torocsik (1) tv (3) utoler (2) uvegtigris (1) verzio (4) vespa (2) visszatekintes (3) web (3) womb (2) zene (2) Címkefelhő

Friss topikok

Műhelytitkok a Spinozában

2012.01.22. 14:41 Laterna

Hubai Gergely Műhelytitkok címen indított előadássorozatot a Spinoza Ház színháztermében. Az ELTE amerikanisztika és történelem szakán végzett PhD hallgató jelenleg filmzenei témájú órákat ad az ELTE Filmtudomány Tanszékén. Olyan emlékezetes kurzusok fűződnek a nevéhez, mint a Horrorfilm-zene, a  James Bond-filmek, illetve a Filmzene története szemináriumok. Legutóbbi előadását a Spinozában a Titanic elsüllyedésének 100. évfordulója apropóján tartotta.


Hubai szerint az elemzés során a vizsgált mű alapvetően leírható annak dramaturgiai, karakterábrázolásbeli, stilisztikai jegyei és motívumai által. A görög mitológiához hasonlóan az egyes történeteken belüli összefüggések feltárásakor,a karaktertípusok és az általuk teremtett kategóriák mint a mitologikus alakok állandó jelzői jelennek meg. Ezen csoportosítások megkönnyítik a megértést, összefüggéseket tárnak fel, az egyes motívumok kiemelkednek a műből, hogy későbbi értelmezésekben, interpretációkban tovább éljenek, fejlődjenek. 

A műfajiság a filmben direkt módon él ezekkel a kategóriákkal és sémákkal, egy műfaji film esetében tehát különösen fontos, hogy egy adott mű mennyiben felel meg, avagy tér el a műfajra jellemző tulajdonságoktól. Legyen szó a James Bond-filmek női archetípusairól, a filmbeli főgonosz testi fogyatékosságának színeváltozásairól, vagy épp a Titanic idén 100 éve történt katasztrófájának különböző filmes feldolgozásáról.

A számtalan Titanic-interpretáció bemutatása során a műfaji filmekhez hasonló elemzési eljárást alkalmazva, Hubai önálló műfajjá és fogalommá emeli a Titanic-filmek sorozatát, amit nevezhetnénk az ezres nagyságrendű halálos áldozatot követelő hajó és/vagy tengeralattjáró filmek műfajának (az űrhajó nehezen sorolható ide, mert azt a sci-fi bekebelezte). A felsorolt filmek bemutatói között (már ha erre sor került) sokszor évtizedek teltek el. Egyike a legelsőknek a katasztrófát követő hónapban bemutatott Saved from the Titanic című 1912-es némafilm, amelynek főhőse egy tényleges Titanic-túlélő, Dorothy Gibson.

Egy másik izgalmas darab a The Unsinkable Molly Brown című 1964-es mű, a katasztrófafilm és a musical műfajának bizarr találkozása, konkrét képeket vesz át egy korábbi Titanic-filmből – a korabeli technikai viszonyok és a filmköltségvetés ugyanis nem mindig tette lehetővé egy újabb makett, vagy az eredetinél kisebb modell felépítését, majd elsüllyesztését. 1943-ban a náci Németországban Goebbels rendelte meg a később betiltott, propagandisztikus elemekkel megtűzdelt Titanic című filmet, amellyel a német morált éltetik a nagy angol történelmi baklövés, a Titanic elsüllyesztése ellenében, olyan jellemgyenge karakterek karikaturisztikus ábrázolásával, mint Smith kapitány és J. Bruce Ismay, a White Star Line hajótársaság igazgatója. 

Hubai Gergely az 1997-es James Cameron-féle Titanicot mintegy referencia-filmként emlegetve mutatta be az egyes “Titanic-karaktereket”, a visszatérő motívumokat, a filmenként már-már kötelezővé vált jeleneteket és párbeszédeket.  Így válhatott szimbólummá a hajó első kéménye a négyből, amely esztétikai okokból, a szimmetriát megteremteni hivatott, ám az életben nem füstölt – itt lehet tesztelni a feldolgozások hitelességét. Jellegzetes képe a filmeknek az elsők közt menekülő, a süllyedő hajónak hátat fordító Ismay képe, vagy a már említett Molly Brown karakter, aki alacsonyabb körökből gazdag családba házasodott, nyers stílusa ellenére jelleme kifogástalan, ő a talpraesett nő archetípusa. Ilyen visszatérő karakter még a hajóval együtt süllyedő idős házaspár, akik nem akartak elválni egymástól; a frakkba és cilinderbe öltözött Benjamin Guggenheim és inasa; a végsőkig játszó zenekar; Thomas Andrews, a hajó tervezője és Smith kapitány - ők mind a katasztrófa áldozatai lettek. 

A Titanic-emlékest különleges aktualitással bírt a Titanic elsüllyedésének 100 éves évfordulója és a nemrég felborult Costa Concordia esete okán. A másfél órás műsor minden korosztálynak egyaránt informatív és izgalmas programul szolgált. Hubai Gergely 2012-ben indult programjáról a Spinoza Ház honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők. A következő előadás február 15-én "Hogyan lopjunk egymilliót" címmel híres televíziós vetélkedőkről és botrányokról szól majd. Az előadásra 2000 forintért válthatók jegyek: személyesen a helyszínen vagy a www.jegymester.hu oldalon.

 

Szerző: Vághy Anna

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: előadás

A bejegyzés trackback címe:

https://laterna.blog.hu/api/trackback/id/tr963696851

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása