HTML

laterna hungarica

Hírek és vélemények a magyar film világából.

Facebook

Címkék

1956 (1) 3d (1) adrienn (6) aglaja (1) almasi (1) alternative (1) anilogue (1) animacio (17) áron (1) art (1) béla (1) bela (2) bemutato (3) berlinale (4) beszelgetes (2) bodzsar (2) borsod (1) budapest (2) buli (2) cannes (6) cigany (2) csaszi (1) csicska (2) csinibaba (1) csukas (1) curtis (1) diafilm (1) dokumentumfilm (11) dvd (2) előadás (1) elozetes (19) epiteszet (2) erdely (1) erdo (1) ferenc (1) fesztival (33) film (1) filmklub (10) filmnapok (3) filmszemle (30) filmvilag (10) fliegauf (2) folyoirat (19) foto (1) friss (26) gothar (3) gyorgy (2) hajdu (3) haumann (1) hersko (2) horror (1) imre (1) indavideo (1) interjú (10) istvan (2) jancso (2) jarmusch (2) jatek (1) jegyzet (8) jeles (1) juci (1) karoly (1) karpati (1) kiallitas (5) kid (2) kolorado (2) komlos (1) konyv (2) kornel (1) kovasznai (1) kritika (18) latinovits (1) lovas (1) magyarhangya (1) makk (1) mari (1) mark (1) matine (7) mátyássy (1) mediawave (4) miklauzic (3) miklos (1) molnar (1) mor (1) mozi (3) mozinet (2) mufaji (1) mundruczo (3) odeon (1) operatőr (1) pal (6) palfi (1) palyazat (1) peter (2) pilot (1) pinkwater (1) piroska (1) porno (1) portre (14) prizma (5) reklam (1) reszlet (1) retrospektiv (1) rofusz (1) rövidfilm (37) sci fi (1) sinkovits (1) sorozat (4) sorsod (1) szabo (2) szarajevo (3) szelid (1) tancfilm (1) tarr (7) teremtes (1) titanic (1) tony (1) torocsik (1) tv (3) utoler (2) uvegtigris (1) verzio (4) vespa (2) visszatekintes (3) web (3) womb (2) zene (2) Címkefelhő

Friss topikok

Filmklub: Kortárs magyarok @ Odeon Lloyd

2010.09.29. 12:37 Laterna

Tegnapelőtt indult az Odeon Lloyd és a Filmhu közös filmklubja. A "Kortárs Magyarok" néven futó vetítéssorozatot Mundruczó Kornél Szelíd Teremtés - A Frankenstein-terv című munkája indította. 


Az Odeon Lloyd 2009-ben indította a kortárs magyar filmművészetet bemutató sorozatát, amit mindig tavasszal és ősszel rendeznek meg. A szervezők nagy hangsúlyt fektetnek a pályakezdő fiatalok műveire, de olyan elismert alkotók filmjeivel is találkozhatunk, mint Mundruczó Kornél, Fliegauf Benedek, vagy a műfaji filmes vonulatot képviselő Rudolf Péter.

 

A vetítések mindig hétfőn 8 órakor kezdődnek az Odeonban (Hollán Ernő u. 7.). A vetítések után beszélgetések lesznek az alkotókkal, a moderátor Géczy Dávid.

 

Jegyárak: 800 ft, az Üvegtigris 3-ra 1200 ft, a bérlet 4200 ft (az Üvegtigrist leszámítva minden előadásra érvényes)

Program: 

Szeptember 27.: Szelíd Teremtés - A Frankenstein-terv

Mundruczó legújabb alkotása Mary Shelley Frankenstein című regényének szabad adaptációja. A rendező (maga Mundruczó játssza) szereplőket castingol készülő filmjéhez, ám a megfelelő színész helyett saját elhagyott fiára lel. Az elhagyott fiú és az apai érzéseit felfedező rendező egymást kerülgetik, ám a fiú, a "szelíd teremtés" ösztönösen pusztít maga körül, így a tragikus vég elkerülhetetlennek látszik.

Vendég: Petrányi Viktória, a film producere.

Trailer itt.

Október 18.: East side stories

Az East side stories elnevezés négy kisfilmet rejt: Török Ferenc, Hajdu Szabolcs, Bollók Csaba és Bodzsár Márk rövidjeit fogták most össze egy csokorba.

Ha kihagynátok, Bodzsár apró remekét megnézhetitek az indavideón. A 2010-es Szemle K-blokkjának egyik legjobbja!

Vendég: Bodzsár Márk, Bollók Csaba, valamint Németh Gábor dramaturg.

Október 25.: Kolorádó Kid

Vágvölgyi B. András '56-os filmje az idei Szemére, azaz négy év késéssel készült el. A mozik október 14-én mutatják be, és a Laterna stábja kíváncsi, hogy vajon történtek-e változások a szemlés verzióhoz képest. A Kolorádó Kid egy jó műfaji kezdeményezés, egy járható út, ami magában hordozza érdekes karakterek és konfliktusok vázlatait, ám ezeket kibontani nem sikerül. A film elkapott egy hangulatot, de sajnos az eredmény mégsem elégít ki teljesen. Azért újranézzük, hátha! Itt ti is belekukkanthattok a filmbe.

Vendég: a rendező, Vágvölgyi B. András

November 8.: Apacsok

Török Ferenc tv-filmjéről nem tudunk sokat, így idézni vagyunk kénytelenek: "Kishorváth élete első filmjének rendezésére készül. A filmterv nagyapja történetét meséli el, aki a 60-as évek elején az '56 utáni passzív ellenállás egy különös formáját választotta. Társaival indián törzset alapítanak és kivonulnak a társadalomból. Ezt a játékot szigorú erkölcsök uralják, melyeket a törzs tagjai véresen komolyan vesznek."

Török Ferenc ugyan sajnos nemhogy a Moszkva tér sikerét volt képtelen megismételni (egyelőre - remélhetőleg), de munkái minőségüket tekintve egyenletesen lefelé ívelő tendenciát mutatnak. Ettől függetlenül az Apacsok ötlete érdekes, úgyhogy megéri rászánni azt a 80 percet.

Vendég: a rendező, Török Ferenc

November 15.: Womb

Fliegauf Benedek új, nemzetközi produkcióban készült filmjét régóta várjuk. Még jó, hogy tudjuk, miről szól a film, mert a trailer alapján biztos nem néznénk meg. 

A Womb abban a jövőben játszódik, amikor a klónozás már nem az ördögtől való cselekedet, hanem természetes orvosi eljárás. Az Eva Green alakította hősnő elveszíti élete szerelmét, és a tragédia átvészelésére a halott férfi "feltámasztását" látja a legjobb megoldásnak. A csavar az egészben, hogy a férfit magzatként önnön testébe helyezi, kihordja, és felneveli. Az alapszituáció tehát igen meredek, amilyennek egy művész-sci-finek lennie kell. Már tűkön ülünk, hogy láthassuk, mit kezd Fliegauf ezzel a műfajjal - és Eva Greennel.

Vendég: Muhi András producer

November 29.: A vágyakozás napjai

Pacskovszky József új filmjéről megintcsak vajmi keveset tudunk, de legalább képet találtunk hozzá. A sztori röviden: egy középkorú házaspár balesetben elveszíti lányukat, majd egy néma lányt fogadnak be a helyére. Nem akarunk előítéletesek lenni, de lehet, inkább újraolvassuk Kosztolányi valamelyik remekét.

Vendég: a rendező, Pacskovszky József és a női főszereplő, Schefcsik Orsolya

 

December 13.: Üvegtigris 3.

Azt hiszem, az Üvegtigris-szériát nem kell bemutatni - még az is tudja, hogy miről van szó, aki nem látta az első két részt. Őszintén bízunk benne, hogy a harmadik forduló az első színvonalához fog közelíteni. S bár egyesek panaszt tettek, hogy mit keres egy műfajfilm a sok szerzői remeklés közepette, a Laterna inkább üdvözli, hogy a szervezők nem riadtak vissza a könnyedebb műfajtól.

Vendég: a rendező, Rudolf Péter, és a színészek képviseletében Pikali Gerda

Január 3.: Pál Adrienn

Kocsis Ágnes második nagyjátékfilmjét Cannes-ban imádták, olyannyira, hogy hazahozta a FIPRESCI-díjat is. A Pál Adrienn (a való életben egyébként civil) címszereplője egy túlsúlyos ápolónő, aki egy nap elindul, hogy felkeresse gyermekkori barátnőjét. A film egyik érdekes motívuma az emlékezés szubjektivitása: ahogy felidéződnek az emlékek, mindenki máshogy interpretálja azokat - ahány élet, annyi emlék; ahány ember, annyi értelmezése ugyanannak a történetnek.

A trailer elég gyengére sikeredett, de az látszik, hogy Kocsis alkotása a magyar viszonylatokhoz képest vizuálisan rendkívül igényes (a látványvilág kidolgozottsága már az előző filmjénél, a Friss levegőnél is kimagasló volt), és érdekes problematika rajzolódik ki a kövér ápolónő körül. Hogy dramaturgiai és más szempontból rendben van-e a film, azt csak annak megnézése után tudjuk eldönteni. 

Vendég: a rendező, Kocsis Ágnes, és a női főszereplő, Gábor Éva 

A Filmhu alkalmanként 5x2 jegyet sorsol ki, érdemes tehát résen lenni. A klub programját megtalálod a facebookon is!

Hétfőnként filmklubra fel! 

Szólj hozzá!

Címkék: filmklub

A bejegyzés trackback címe:

https://laterna.blog.hu/api/trackback/id/tr942332038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása