HTML

laterna hungarica

Hírek és vélemények a magyar film világából.

Facebook

Címkék

1956 (1) 3d (1) adrienn (6) aglaja (1) almasi (1) alternative (1) anilogue (1) animacio (17) áron (1) art (1) bela (2) béla (1) bemutato (3) berlinale (4) beszelgetes (2) bodzsar (2) borsod (1) budapest (2) buli (2) cannes (6) cigany (2) csaszi (1) csicska (2) csinibaba (1) csukas (1) curtis (1) diafilm (1) dokumentumfilm (11) dvd (2) előadás (1) elozetes (19) epiteszet (2) erdely (1) erdo (1) ferenc (1) fesztival (33) film (1) filmklub (10) filmnapok (3) filmszemle (30) filmvilag (10) fliegauf (2) folyoirat (19) foto (1) friss (26) gothar (3) gyorgy (2) hajdu (3) haumann (1) hersko (2) horror (1) imre (1) indavideo (1) interjú (10) istvan (2) jancso (2) jarmusch (2) jatek (1) jegyzet (8) jeles (1) juci (1) karoly (1) karpati (1) kiallitas (5) kid (2) kolorado (2) komlos (1) konyv (2) kornel (1) kovasznai (1) kritika (18) latinovits (1) lovas (1) magyarhangya (1) makk (1) mari (1) mark (1) matine (7) mátyássy (1) mediawave (4) miklauzic (3) miklos (1) molnar (1) mor (1) mozi (3) mozinet (2) mufaji (1) mundruczo (3) odeon (1) operatőr (1) pal (6) palfi (1) palyazat (1) peter (2) pilot (1) pinkwater (1) piroska (1) porno (1) portre (14) prizma (5) reklam (1) reszlet (1) retrospektiv (1) rofusz (1) rövidfilm (37) sci fi (1) sinkovits (1) sorozat (4) sorsod (1) szabo (2) szarajevo (3) szelid (1) tancfilm (1) tarr (7) teremtes (1) titanic (1) tony (1) torocsik (1) tv (3) utoler (2) uvegtigris (1) verzio (4) vespa (2) visszatekintes (3) web (3) womb (2) zene (2) Címkefelhő

Friss topikok

Dunaújváros, Baker st.

2012.01.24. 22:15 Laterna

Érdekes véletlen, hogy párhuzamosan vetítik a magyar mozik a Sherlock Holmes nevében című magyar ifjúsági kalandfilmet Guy Ritchie legújabb opusával, a Sherlock Holmes 2. - Árnyjátékkal. E két film kizárólag címében hasonlít, még annál is kevesebb közük van egymáshoz, mint gondolnánk. Bernáth Zsolt filmjének címe szó szerint érthető: a Sherlock Holmes nevében két fiatal fiú története, akik kölcsönösen rajonganak a Sir Arthur Conan Doyle által kreált mesehősökért, ezért bőrükbe bújnak. Bernáth  túl vígjátékon, filmdrámán és horrorfilmen (!) ezúttal a tizenéves korosztályt megszólító kalandfilm fele vette útját.


Az amerikai filmet átjárják a műfaj által kódolt sémák – mind a néző, mind a stúdiórendszer megköveteli, hogy megfeleljen bizonyos kritériumoknak, besorolható legyen. Magyarországon régóta a szerzői filmek felé billen a mérleg a műfajokkal szemben, de azért előfordultak kísérletek. A vígjáték bizonyult a leginkább adaptálható zsánernek, de akadtak mas jellegű probálkozások is: forgattak krimit (Dögkeselyű, A vizsga), easternt (Talpuk alatt fütyül a szél, Rosszemberek), thrillert (Kontroll, Utolér), de kevert műfajokra is találunk példát (Nyomozó), illetve a meglehetősen szokatlan operafilmre is (Johanna). Ám gyerek- es ifjúsági filmből az utóbbi években kevéssé állunk jól.

A rendező a vetítés előtti rövid beszédében arra kérte a nézőket, és én is ezt tanácsolnám az olvasóknak: legyenek újra 13 évesek erre a bő másfél órára! Teljes joggal merül fel a kérés, hiszen ez a vérbeli ifjúsági film olyan hangnemet üt meg, amelyben egy tizenéves vágyai és félelmei találhatnak magukra. Ezt a korosztályt ugyan telibe találja, ám garantáltan nem az az eset, mint mikor a negyvenes apuka huszonnyolcadszor ül lerágott körmökkel a Harry Potter elé. 

A film három fő karaktere bizonyos vonásaiban emlékeztet a Sherlock-történetek főszereplőire: mesebeli, valószerűtlen figurák, akik hordozói a regényben megjelenő jellemvonásoknak és kellékeknek, mint a sapka, a nagyító, a hegedű és Watson kütyüjei. A dunaújvárosi panelrengeteg és az azt körülvevő szocreál valóság, a játszótér, az iskola szétázott falú kockaháza, a kültelki cirkusz, az üresen álló, rozsdás, romos gyárépületek, mind-mind a kilencvenes évek Magyarországának hiperrealista díszletei. Ebbe a közegbe álmodta bele a rendező ezt a meseszerű történetet a maga meseszerű karaktereivel, kiket mind külsejükben, mind jellemükben a végletekig karikírozott, ahogy ezt ez a sajátos szocreál burleszk megkívánja. Watson reménytelenül ügyetlen, Sherlock feltehetően már születése pillanatában egy tehetségesebb középkorú férfi tapasztalatával rendelkezik, ám érzelmileg egy gyerek szintjén van, a kislány pedig lehetetlenül vakmerő, egy igazi kis női terminátor, aki pókerarccal sétál ki-be a horrorisztikus szituációkba. Egy rejtéllyel állunk szemben, melynek megfejtésében a három fiatal külön-külön nem jár sikerrel, ám összefogva megfejtik és leleplezik azt. A történetnek van íve és tanulsága, mindez kellően dinamikusan, fordulatokkal megspékelve jelenik meg, a végén pedig szabályos déjà vúm támad, mintha az Eredet magyar átiratát nézném.

A kilencvenes évek magyar gyermekdivatjának megfelelő neon színű öltözékek, túlzottan élénk és látványos sminkek, erős kontrasztok jellemzik a filmet – mindenből valahogy az egyébként elérhető kategóriájánál eggyel gyengébb eresztés, így egyfajta hamisítatlan tv-film jelleg járja át a végeredményt. Ezzel együtt szórakoztató és szerethető darab, nem utolsósorban pedig egy magyar műfaji film, ráadásul fiataloknak. A gesztus önmagában egy érték, tekintsük meg!

Szerző: Vághy Anna

 

Szólj hozzá!

Címkék: kritika

A bejegyzés trackback címe:

https://laterna.blog.hu/api/trackback/id/tr183745367

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása